ЕКОНОМЕТРИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СПОЖИВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ В КРАЇНАХ З ПЕРЕХІДНОЮ ЕКОНОМІКОЮ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕКОНОМЕТРИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СПОЖИВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ В КРАЇНАХ З ПЕРЕХІДНОЮ ЕКОНОМІКОЮ

10.11.2020 13:36

[Секція 5. Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці]

Автор: Маринич Тетяна Олександрівна, кандидат економічних наук, Сумський державний університет; Сотник Микола Іванович, доктор технічних наук, Сумський державний університет


У роботі досліджено взаємозв'язки між показниками споживання електроенергії та енергоефективності і макроекономічними, демографічними та кліматичними факторами в країнах, що розвиваються. Було використано панельні дані 1990-2018 років та методологію авторегресійних моделей розподіленого лагу (ARDL). Емпірично доведено двонаправлену каузальність між валовим внутрішнім продуктом (ВВП) та споживанням електроенергії на душу населення. Оцінено взаємовідношення між рівнем економічної свободи та структурою виробництва і споживання електроенергії.

Забезпечення зростаючого попиту на електроенергію за умови дотримання конкурентних ринкових цін та зменшення негативного впливу на навколишнє середовище залишаються актуальними викликами для багатьох країн. Однією з умов реалізації ефективної енергетичної політики є розуміння причинно-наслідкових зв’язків між показниками енергетичного сектору, соціально-економічними, кліматичними та регулятивними чинниками. Прогнозування та сценарний аналіз є важливою складовою забезпечення результативності енергетичної політики. 

Метою даного дослідження є емпіричний аналіз короткострокових та довгострокових взаємозв'язків між споживанням електроенергії на душу населення та трьома десятками різноманітних факторів, спираючись на дані 1990-2018 рр. з 21 країни колишнього СРСР та Варшавського пакту [1-3]. Статистичний аналіз та моделювання проведено у пакеті EViews [4].

У роботі використано методологію авторегресійних моделей розподіленого лагу (ARDL), що дозволяють оцінити короткострокові та довгострокові зв’язки: 




Додатково для аналізу динамічних зв’язків між змінними було проведено тестування згідно з підходом Думітреску та Хурліна [5]:




У результаті моделювання за алгоритмами (1)-(3) було підтверджено, що у короткостроковій перспективі (від одного до трьох років) на рівень споживання електроенергії на душу населення найбільше впливають такі показники: ВВП та державні витрати на душу населення, рівень свободи згідно з [3], ціни на електроенергію, викиди СО2 у атмосферу на душу населення, населення старше 65 років, рівень виробництва та споживання енергії з відновлюваних джерел. При цьому, каузальності не виявлено між споживанням електроенергії та середньорічною температурою, імпортом електроенергії, а також валовою доданою вартістю промисловості у ВВП. У той же час минулі значення споживання електроенергії на душу населення покращують прогнозування таких змінних, як: ВВП на душу населення, споживання енергії з відновлювальних джерел, середньорічна температура, викиди СО2 у атмосферу. 

Виявлено, що оцінки та знаки деяких коефіцієнтів моделей різняться для повної вибірки даних, що містить більшість країн з перехідною економікою, та вибірки, що містять дані виключно розвинутих країн. Це пояснюється більшою активністю країн з високим рівнем доходу у розвитку відновлюваної енергетики та впровадженню енергоефективних технологій, що зменшують негативний вплив на навколишнє середовище. Рівняння (4)-(5) представляють моделі ARDL, оцінені для повної панелі даних та панелі країн, відповідно: 




Отримані нами оцінки показують, що у розвинутих країнах збільшення споживання електроенергії у довгостроковій перспективі призводить до збільшення ВВП на душу населення, у той час як у країнах, що розвиваються, навпаки, до його зменшення. Пояснення цього феномену часто криється у неефективному використанню енергетичних ресурсів та субсидіюванням відновлювальних джерел енергії в країнах, що розвиваються. 

Результати дослідження вказують на необхідність збалансування та трансформації ринку електроенергії у напряму підвищення ефективності споживання та виробництва електроенергії, розвитку інфраструктури відновлюваних джерел енергії, прозорих правил на ринку, економічно обґрунтованих цін та конкуренції. Робота може бути продовжена аналізом впливу економічних криз та циклічності на споживання електроенергії в країнах з різним рівнем розвитку.

Література:

1. World energy balances and statistics // International Energy Agency Forum [Electronic resource]. – Режим доступу: https://www.iea.org/. – Дата звернення: 12.05.2020.

2. World Bank Open Data // The World Bank [Electronic resource]. – Режим доступу: https://data.worldbank.org/. – Дата звернення: 12.05.2020.

3. Economic Freedom of the World: 2018 Annual Report // The Fraser Institute [Electronic resource]. – Режим доступу: www.fraserinstitute.org/studies/economic-freedom-of-the-world-2018-annual-report. – Дата звернення: 05.05.2020. 

4. EViews 11. Innovative Solutions for econometric analysis, forecasting & simulation // EViews [Electronic resource]. – Режим доступу: http://www.eviews.com/. – Дата звернення: 03.06.2020.

5. Dumitrescu, E. I. Testing for granger non-causality in heterogeneous panels / E. I. Dumitrescu, C. Hurlin // Economic Modelling [Electronic resource]. – 2012. – Vol. 29, Issue 4, – P. 1450–1460. – DOI: 10.1016/j. econmod.2012.02.014. – Дата звернення: 17.06.2020.




Матеріали підготовлено в процесі виконання держбюджетної теми 0118U003583 (договір № 53.17.01-01.18/20.ЗП).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота