АНАЛІЗ ЧИННИКІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО КЛІМАТУ У КОЛЕКТИВІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АНАЛІЗ ЧИННИКІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО КЛІМАТУ У КОЛЕКТИВІ

24.11.2020 17:50

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Тахтамірова Марія Миколаївна, студентка, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна



У сучасному світі майже кожна людина більшу частину свого життя проводить на робочому місці, де їй так чи інакше доводиться спілкуватися з іншими людьми. І від того, яким чином складаються у індивіда взаємини з соціумом, а саме з колективом, значною мірою залежить психологічне здоров’я особистості, її стабільне емоційне самопочуття, працездатність, зростання фахової майстерності, продуктивність праці, задоволення її результатами і життям в цілому. А відтак, наскільки в колективі сформовано сприятливий соціально-психологічний клімат, настільки успішною, ефективною та конкурентноспроможною буде діяльність організації чи фірми.

Вивченням даної проблеми займались багато визначних дослідників та науковців, а саме Гуторова О. О., Паригін Б. Д., Донцов А. І., Бондарчук Л. В. та інші.

Метою цієї статті є дослідження та аналіз основних факторів, що впливають на формування соціально-психологічного клімату у колективі та соціально-психологічний стан кожного працівника окремо.

Так, основоположник соціальної психології Б.Д.Паригін у своїх працях зазначає, що соціально-психологічний клімат - "один із вирішальних чинників успішної діяльності людини в усіх сферах життя суспільства". Соціально-психологічний клімат у колективі – це стійкий до фактору часу стан міжособистісних стосунків, що виявляється в сукупності психологічних умов і налаштувань, які безпосередньо сприяють або перешкоджають продуктивній діяльності колективу. Саме в цьому, з точки зору впливу на результативність та успішність, і полягає його значущість [2]. На формування сприятливого соціально-психологічного клімату впливають ряд певних факторів – трудових та психологічних умов життєдіяльності індивідуума. Фактори формування клімату класифікують за наступними категоріями :

1. Фактори макросередовища

2. Фактори мікросередовища: об’єктивні та суб’єктивні

Давайте більш детально розглянемо кожен із зазначених вище факторів.

Фактори макросередовища - це фактори, які впливають на особу із зовні, із зовнішнього світу до них відносяться:

- політична ситуація : складна політична ситуація викликає в людини зростання рівня тривожності, зростання рівня тривожності,

- економічна ситуація в суспільстві: оскільки економіка нерозривно пов’язана із політикою, а отже у разі політичної нестабільності, погіршується економічна ситуація, і в працівника з’являється невпевненість у завтрашньому дні, через що і знижується рівень концентрацї, продуктивності та працездатності.

- рівень життя населення: чим вищий рівень матеріального забезпечення в людини, тим більше вона має часу присвятити себе роботі та реалізації своєї роботи.

- загальний соціально-психологічний настрій населення: оскільки кожна людина знаходиться під впливом соціуму, то негативний настрій у більшості населення, викликає душевний неспокій у кожної людини окремо.

Фактори мікросередовища – це фактори, які мають вплив на людину у межах організації, у якій вона працює. Мікросередовище, порівняно із макросередовищем, має значно більший вплив на працівника та рівень його продуктивності. Фактори мікросередовища в свою чергу поділяються на об’єктивні та суб’єктивні .

Об’єктивні фактори – це перш за все сукупність усіх технічних, організаційних та управлінських факторів: розмір організації та чисельність колективу, умови праці – погане освітлення, постійний галас, занадто висока або навпаки низька температура на робочому місці негативно відобразиться на фізичному, а згодом і на психологічному стані кожного працівника окремо, а потім і загалом колективу, особливості структури управління колективом .

До суб’єктивних факторів відносяться: стиль управління колективом у керівництва: при авторитарному стилі управління, у працівників знижується ініціативність, бажання працювати більше і ефективніше; задоволеність роботою: якщо людина не задоволена своєю роботою, то її вмотивованість близька до 0, а отже і якість виконання завдань буде дуже низькою; атмосфера у позаробочому житті: якщо працівник має певні проблеми в особистому житті, то вся його увага буде зайнята вирішенням цих проблем, а не робочими питаннями; міжособистісні стосунки у колективі: чим вища згуртованість колективу, тим комфортніше працювати у ньому, а значить ефективність роботи вища.

Отже, всі вище перелічені фактори мають неабиякий вплив на психологічний стан кожного працівника, на особисту продуктивність та працездатність, тому в інтересах керівництва будь-якої організації створити позитивний соціально-економічний клімат, який би стимулював робітників працювати на кращий результат

Використані джерела:

1. Балахтар В. В. Педагогіка і психологія в соціальній роботі: навчально-метод. посібник для студ. вищ. навч. закладів , м. Львів, 12 травня 2017., Львів, 2017, 444 с.


________________


Науковий керівник: Петряев Олексій Олександрович, доцент, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна





Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота