ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМІВ КАЗНАЧЕЙСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ БЮДЖЕТІВ ЗА ВИДАТКАМИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМІВ КАЗНАЧЕЙСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ БЮДЖЕТІВ ЗА ВИДАТКАМИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

24.11.2021 20:59

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Курганська Елеонора, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри фінансів Одеського національного економічного університету, м. Одеса, Україна; Логвіновська Світлана, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри фінансів Одеського національного економічного університету, м. Одеса, Україна


В тезах здійснено моніторинг залишків коштів на балансовому рахунку Державної казначейської служби України (ДКСУ) в сучасних умовах. Проаналізовано період 2003-2020рр. для виявлення загальних тенденцій змін. Виділено ряд важливих проблем щодо казначейського обслуговування бюджетів за видатками та виявлено наявні й приховані недоліки системи.

Ключові слова: Державна казначейська служба, казначейська система, місцеві бюджети, державний бюджет, асигнування, видатки загального фонду, видатки спеціального фонду.

За допомогою механізмів казначейського обслуговування бюджетів за видатками досягається чіткий перерозподіл видатків бюджетів в першу чергу на соціально значущі програми, невідкладні заходи, що допомагає у мінімальні терміни здійснити оптимізацію та лімітування бюджетних витрат, забезпечується контроль за цільовим витрачанням бюджетних коштів, надаються позички на покриття тимчасових касових розривів. Запровадження єдиного казначейського рахунку надало змогу зосередити фінансові ресурси на коррахунку ДКСУ. Проведений аналіз динаміки вх. сальдо ЄКР ДКСУ за період 2003- 2020рр(станом на початок місяця) в розрізі місяців показує вказує на загальну позитивну тенденцію зростання бюджетних коштів на балансовому рахунку органів ДКСУ. 





Рис.1. Аналіз динаміки вх. сальдо ЄКР ДКСУ за період 2003- 2020рр, (станом на початок місяця) в розрізі місяців, млрд. грн.

*[побудовано на основі даних:  https://index.minfin.com.ua/ua/finance/ekr/]

З 2014р. спостерігаємо різко позитивну динаміку, що пов’язано з рядом факторів, в першу чергу – результат революції гідності та зростаючий курс валют на фоні політичної кризи, як наслідок, економічної. Тому, спостерігаючи за позитивною динамікою показників, слід пояснювати це також тим, що відбувалися певні зміни в економіці, викликані впровадженими політичними реформами в усіх сферах нашої держави, які не були адаптовані до умов сьогодення, деякі з них провокували подальше поглиблення кризи,   викликало революційні настрої та протести, а на фоні введеного карантину  динаміка надходжень до державного та місцевих бюджетів почала достатньо суттєво знижуватись. 






Рис.2.  Аналіз середніх значень показників динаміки вх. сальдо ЄКР ДКСУ за період 2003-2020рр, (станом на початок місяця) в розрізі місяців з застосуванням поліноміальної та ступеневої ліній тренду третього ступеня, млрд. грн. 

Додамо до всього вищевказаного коливання валютних курсів, нестабільність економіки, зміни в бюджетному та податковому кодексі, відтік кадрів та скорочення робочих місць. Так як, загальна тенденція в розрізі місяців стабільна - проведемо в розрізі середніх значень з використанням експоненційної лінії тренду  аналіз динаміки та ступеневої функції аналіз динаміки середніх значень показників  за весь вказаний період 2003-2020рр, який підтверджує позитивну, висхідну динаміку руху бюджетних коштів на балансовому казначейському рахунку, в загальному контексті розглядаємо (рис.2.) Поліномінальна лінія тренду максимального значення бюджетних коштів  ЄКР ДКСУ за 2003-2020рр з низьким показником апроксимації  показала та, водночас, підтвердила стабільно позитивну динаміку вказаних показників за досліджувальний період часу(рис.3).






Рис.3. Аналіз динаміки Тпр вх. сальдо ЄКР ДКСУ за 2010-2020 рр, (станом на початок місяця) в розрізі місяців, млрд. грн.

Саме тепер, в періоди стабільної динаміки, підтвердженої в розрізі декількох показників з застосуванням економіко-математичних методів та  з  врахуванням великої кількості факторів, доцільним виникає питання в черговий раз щодо  розміщення тимчасово вільних коштів на депозитах фінансових установ та банків. Разом з тим, відсутня передумова у вигляді законодавчого забезпечення в повній мірі, що дозволило б регулювати в аспекті використання ТВК з ЄКР ДКСУ для покриття касових розривів чи матеріального стимулювання працівників, забезпечення фінансування, оскільки , в сучасних умовах це досить важливий фактор впливу на розвиток програмного забезпечення. Починаючи з періоду 2005 - 2008 р., та 2011 р. за допомогою лінії тренду бачимо, що в ці періоди залишки перевищували граничний обсяг на ЄКР ДКСУ. 






Рис.4. Моніторинг динаміки середніх значень в розрізі середньорічних показників Тпр середніх залишків ЄКР ДКСУ за 2010-2020рр.

Проведений моніторинг динаміки середніх значень в розрізі середньорічних показників Тпр середніх залишків ЄКР ДКСУ за 2003-2019рр. дозволив виділити ряд важливих проблем щодо казначейського обслуговування бюджетів за видатками та управління бюджетними коштами в системі казначейства в сучасних умовах  та виявив основні недоліки системи.

- надмірна складність і великі обсяги  рахунків для зарахування доходів;

- недосконалість системи «Є -Казна»

- СДО, яка має ряд недоліків  при практичному застосуванні, особливо на початковому етапі впровадження при тестовому впровадженні та застосуванні;

- технічні та організаційні проблеми.

Забезпеченість удосконалення процесу впровадження електронної системи ДКСУ здійснюється методом і шляхом застосування нових принципів і прийомів при використанні передових інформаційних технологій та інноваційних методів, що в сучасних умовах стає одним з провідних і важливих факторів впливу на ефективність управління бюджетними коштами через систему казначейства в сучасних умовах.

Список використаних джерел:

1. Електронний ресурс: режим доступу: https://index.minfin.com.ua/ua/finance/budget/gov/expense/ – офіційний веб – портал Міністерства фінансів України 

2. Кублікова Т.Б.,Курганська Е.І. Система казначейства: управління фінансовими ресурсами// Монографія. – Одеса: ОНЕУ. – 2015. – С.324

3. Lushpiienko Y., Sandiuk H.and other. Special procedures for electronic public procurement. – Journal of Legal, Ethical and Regulatory Issues. Volume 22, Special Issue 2S, 2019y. – p.1–6




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота