КОНЦЕПЦІЯ TALANT MANAGEMENT ЯК КАТАЛІЗАТОР РОЗВИТКУ СУЧАСНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КОНЦЕПЦІЯ TALANT MANAGEMENT ЯК КАТАЛІЗАТОР РОЗВИТКУ СУЧАСНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ

06.12.2021 22:19

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Тєшева Лариса Василівна, доктор економічних наук, доцент, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна; Хтомінська Владислава Олександрівна, здобувач вищої освіти економічного факультету, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна


У сучасному світі глобалізаційних процесів, зважаючи на щоденні технологічні, економічні, наукові досягнення, змінюються уявленя про робітників. Із появою інноваційних підходів до управління на перший план виходять питання раціонального підбору персоналу та його мотивування і розвиток. Виникає загальна потреба до інвестування у людський капітал - сукупність навичок, знань, досвіду людей та їх економічна цінність й відповідність сучасним потребам суспільства. 

Практика підприємств ілюструє необхідність пошуку талановитих спеціалістів як чинників переваги організації на ринку та побудову престижного іміджу підприємства. Тенденція до управління талановитими кадрами отримала свою назву «Talent Management». Термін «Talent Management» пов’язаний з таким явищем як «війна за таланти» - конкурентне середовище, що формується компаніями, які прагнуть залучити та утримати талановитих працівників.

Управління талантами є не просто пошуком талановитих людей, а і раціональною моделлю використання їхніх навичок та умінь, які у кінцевому результаті принесуть колосальний успіх компанії. Головне, що дана концепція має на меті залучення, утримання, а головне – розвиток кращих співробітників і кандидатів на ринку.

Розглянемо ключові фактори, що вплинули на формування вищевказаної тенденції. По-перше, це поява інноваційних поглядів у різноманітних сферах виробництва. По-друге, нове прогресивне покоління, яке міркує у розріз зі «старими» усталеними поняттями попередніх поколінь. І по-третє, загальна потреба у талановитих прогресивних кадрах, що необхідні для ефективної роботи підприємств.

Існує декілька стратегій управління талантами:

1. Надання культурної відповідності кандидата. Декілька способів, що допоможуть оцінити: - мовлення; -тон; - особисті цінності.

2. Навчання бути коучем. Наставництво необхідне, щоб ваші співробітники були максимально залучені до робочого процес та виконували певні завдання з жагою до підвищення ефективності праці.

3. Забезпечення можливості безперервного потоку навчання та розвитку. Таким чином можна розкрити потенціал працівників та, можливо, знайти у них нові таланти.

4. Використання заохочень. Дана тенденція відіграє велику роль у створенні приємної атмосфери у колективі.

5. Розвиток чесного кар’єрного росту. Забезпечте співробітникам можливості безперервного росту, саме так ви досягнете найкращої ефективності.

Слід також звернути увагу на здібність до навчання. Недостатньо тільки мати певний набір якостей, важливо вміти їх розвивати і примножувати.

Повернемося до ключового питання – створення системи управління талантами, яка має на меті стати каталізатором успішного розвитку будь-якої сучасної організації. Взагалі, не існує чіткої структури побудови даної системи, бо кожна компанія повинна враховувати специфіку своєї сфери. Але ми виокремили спільні особливості.

По-перше, необхідно зайнятися залученням спеціалістів з розвиненим потенціалом. Для цього менеджери мають майстерно володіти інструментами маркетингу, які створюють позитивний імідж організації. По-друге, треба чітко визначити цілі та бізнес-стратегії для завдань, які керівництво буде готове надати спеціалістам. Третє – розвиток. Концепція Talent Management має враховувати аспект постійного навчання та розвиток можливостей талановитих працівників для здобуття найкращих результатів і створення конкурентного іміджу компанії на ринку. Цьому сприяють різноманітні тренінги, курси з підвищення кваліфікації, наставництво більш досвідчених робітників тощо. Цей пункт також може посприяти утриманню спеціалістів у компанії, а також може стати певною мотивацією до ефективного розподілу ресурсів на користь організації. І останнє – це ясність місця фахівця у системі компанії. Коли працівник буде чітко бачити своє призначення та шлях просування по кар’єрним сходам його раціональність та ефективність буде тільки примножуватися.

Але навіть у прогресивній стратегії управління талантами є свої слабкі сторони, які не завжди виходить вдало контролювати та виконувати:

- необхідність створення особливих умов для мотивації та розвитку спеціалістів;

- невідповідність між характерами членів команди, звідси емоційна напруга у колективі;

- потреба підвищеної уваги керівництва до їхньої роботи;

- порушення стандартів роботи на користь розвитку талантів.

Таким чином, сучасна ситуація у сфері управління талантами характеризуються тим, що талановиті співробітники є важливим активом для вирішення ринкових завдань компаній, а також важкодоступним ресурсом, при цьому необхідно займатися їхньою мотивацією та розвитком.

Детальний підхід до пошуку, відбору, мотивації, навчання, розвитку, утримання та просування співробітника по кар'єрних сходах дуже корисний для ефективної роботи компанії. Сьогодні стратегію управління талантами сконцентровано на розвитку потенціалу працівників. Система управління талантами може виконувати роль інструмента оптимізації продуктивності співробітника та всієї організації. Отже, система управління талантами є інструментами для вирішення комплексів різноманітних завдань.

Література:

1. Винничук Р.О., Худоба Н.В. Особливості управління талантами в Україні в умовах інтелектуалізації економіки. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія «Економічні науки». 2015. Вип. 11. Ч. 2. С. 68–71. 

2. Щьокіна Є.Ю., Задорожнюк Н.О., Білоусова І.А. Система управління талантами в сучасних організаціях. Інфраструктура ринку. Вип 43. 2020. С. 348-351



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота