ОХОРОНА ДОВКІЛЛЯ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОХОРОНА ДОВКІЛЛЯ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

25.05.2022 15:09

[Секція 6. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право]

Автор: Антонюк Уляна Василівна, кандидатка юридичних наук, доцентка, доцентка кафедри цивільного та господарського права і процесу Івано-Франківського юридичного інституту Національного університету «Одеська юридична академія», м. Івано-Франківськ, Україна


Військова агресія в Україні у 2022 році спричинила і продовжує спричиняти значну шкоду не лише територіальній цілісності держави, загрожує життю та здоров’ю людей, але завдала і завдає значних збитків навколишньому природному середовищу. Тому у сучасних умовах доцільно проаналізувати правові аспекти охорони довкілля в Україні в умовах введення воєнного стану.

Правове регулювання відносин щодо охорони довкілля в умовах воєнного стану здійснено у Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності у сфері довкілля та щодо цивільного захисту на період дії воєнного стану і у відбудовний період» 15 березня 2022 року № 2132-ІХ [1]. Безумовно, що прийняття даного закону у складних умовах є важливим кроком та нагальною вимогою сьогодення. До позитивних моментів зазначеного закону слід віднести, на наше переконання, і те, що він регламентує діяльність у сфері довкілля не лише у період воєнного стану, але і у відбудовний період. Зміни, які запроваджуються даним законом, спрямовані на забезпечення 3 надзвичайно важливих складових: а) забезпечення безпеки і оборони держави під час воєнного стану; б) пришвидшення відновлення економіки України у відбудовний період; в) повернення до нормальної життєдіяльності громадян після закінчення війни. 

Що ж стосується безпосередньо діяльності у сфері охорони довкілля, то у рамках зазначеного вище закону, регламентуються такі блоки питань екологічного спрямування: процедура оцінки впливу на довкілля та охорона тваринного світу.

Сутність змін у сфері процедури оцінки впливу на довкілля в умовах воєнного стану в Україні полягають у тому, що оцінці впливу на довкілля не підлягає планована діяльність, спрямована виключно на забезпечення оборони держави, ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, наслідків антитерористичної операції на території проведення антитерористичної операції на період її проведення, відповідно до критеріїв, затверджених Кабінетом Міністрів України, відновлювальні роботи з ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій. Тобто, скасували проведення оцінки впливу на довкілля при здійсненні відновлювальних робіт з ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій. Ця норма діятиме під час воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій. В цілому, розуміючи всю складність ситуації, можливо варто зрозуміти необхідність такого кроку. Але, вважаємо за доцільне у Законі України «Про оцінку впливу на довкілля» [2] не відмінити, а спростити процедуру оцінки впливу на довкілля при проведенні відновлювальних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій під час воєнного стану та у відбудовний період після закінчення війни.

Також на період дії воєнного стану на території України до дня його припинення або скасування зупинено дію частини п’ятої статті 39 Закону України «Про тваринний світ» [3]. Зокрема, забороняється:  проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (у тому числі пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, концертів, фестивалів, використання моторних маломірних суден (крім їх використання під час здійснення контролю у сфері охорони, використання і відтворення рослинного і тваринного світу та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій); здійснення всіх видів рубок головного користування та всіх видів рубок формування і оздоровлення лісів на всіх лісових ділянках, що належать до відтворювальних ділянок відповідно до упорядкування мисливських угідь, високогірних лісів, приполонинних лісів, лісів у ярах, балках і річкових долинах, лісових ділянок на схилах ярів, балок, обривів, осипів і зсувів, берегозахисних ділянок, лісових ділянок навколо витоків річок, уздовж межі з безлісною місцевістю, лісів у мокрих та сирих типах лісорослинних умов, у межах територій природно-заповідного фонду; меліоративний вилов біоресурсів, здійснення науково-дослідного, науково-конструкторського, науково-промислового лову із залученням технічної бази промислових рибальських підприємств, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах. 

Таким чином, складні реалії сьогодення в Україні в умовах російської агресії загрожують та завдають невідворотної шкоди не лише безпеці людей та людській життєдіяльності, а й природним ресурсам та довкіллю в цілому. Тому, прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності у сфері довкілля та щодо цивільного захисту на період дії воєнного стану і у відбудовний період» було вимушеним і нагальним кроком. 

Література:

1. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності у сфері довкілля та щодо цивільного захисту на період дії воєнного стану і у відбудовний період: закон України від 15 березня 2022 року № 2132-ІХ URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2132-20#Text. (дата звернення 19.05.2022 року).

2. Про оцінку впливу на довкілля: закон України від 23 травня 2017 року № 2059-VIII URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2059-19#Text. (дата звернення 19.05.2022 року).

3. Про тваринний світ: закон України від 13 грудня 2001 року

№ 2894-III URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2894-14#Text. (дата звернення 19.05.2022 року).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота