КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ ЗАХИСНОЇ ПРОМОВИ АДВОКАТА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ ЗАХИСНОЇ ПРОМОВИ АДВОКАТА

26.05.2022 20:58

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Чижовська Наталія, студентка II курсу юридичного факультету Західноукраїнського національного університету


Одне з центральних місць у сфері забезпечення законності та правопорядку, здійсненні захисту прав та основоположних свобод людини займають органи адвокатури. Захист є обов’язковим та вкрай важливим елементом, що забезпечує справедливість й демократію у судовому процесі. Для того, щоб забезпечити свого підопічного належним захистом, адвокат повинен володіти численними знаннями та навиками, найважливіші з яких — ораторські. Саме комунікативні вміння та правильна побудова своєї промови є основними засобами впливу на мисленнєву діяльність слухача. Однак, на практиці можна побачити недостатнє приділення уваги ораторському мистецтву адвокатами та відсутність систематизованих досліджень, присвячених ключовим аспектам захисної промови, що робить дану тему актуальною для подальших наукових досліджень.

Стан наукового дослідження теми. Дослідження основних аспектів захисної промови адвоката здійснювали такі вчені, як С. Д. Абрамович, О. Б. Загурський, Л. В. Карабут, Р.С. Кацавець, В. В. Молдован, І. Ю. Сковронська, Л. В. Шульга та ін.

Метою публікації є висвітлення ключових аспектів побудови та виголошення захисної промови адвоката.

Виклад основного матеріалу. Захисна промова адвоката є обов’язковим компонентом судових дебатів. У ній адвокат подає факти з точки зору обвинуваченого, викладає власні міркування щодо кваліфікації правопорушення й висуває пропозиції з приводу міри покарання. Основна мета даної промови, як і будь-якого публічного виступу, — вплинути на аудиторію, переконати всіх присутніх у залі судового засідання у правильності своїх доводів та викладених фактів.

Для того, щоб захисна промова була ефективною, адвокат повинен використовувати у ній методи психологічного впливу, поєднувати логічні та лінгвістичні засоби. Д. В. Нещадим зазначає, що специфіка захисної промови полягає у тому, що адвокату доводиться виступати після прокурора, якому вже вдалося скласти перше враження та промова якого доволі аргументована і переконлива. Тому, адвокат має подолати як психологічний аспект, так і аргументувати свою точку зору послуговуючись ґрунтовними доказами, логічною аргументацією та емоційними посилами [1, с. 423].

Побудувати захисну промову неможливо без розуміння основних елементів її архітектоніки, що повинні розташовуватись у логічній послідовності та у тісному взаємозв’язку. Виділяють такі компоненти структури, як: вступна частина; аналіз фактичних обставин справи; оцінка доказів; обґрунтування кваліфікації злочину; характеристика особи підсудного; міркування про міру покарання; заключна частина.

Вступна частина покликана для того, щоб зацікавити слухачів, привернути їхню увагу, підготувати до висвітлення основної частини. Тут адвокат може підкреслити характерні особливості справи, наголосити на її суспільно-політичному значенні чи викласти програму свого виступу. Варто зазначити, що вступна частина для кожної справи повинна бути унікальною, без використання зайвої шаблонності.

Аналізуючи фактичні обставини справи, захисник не може повторювати без змін все те, що вже раніше було сказано прокурором. У фабулі необхідно викласти нові, не зазначені раніше факти, які б спростовували аргументи сторони обвинувачення та діяли на користь підсудного.

Як зауважує В. З. Ухач, аналіз і оцінка зібраних у справі доказів складають основну частину захисної промови. Тут адвокатська практика рекомендує проаналізувати наявність самої події злочину, його склад, характер вини, мотиви, ступінь відповідальності, причинний зв’язок між діянням і наслідками, а також причини злочину й розмір завданої ним шкоди [2, с. 55].

Щодо кваліфікації злочину, то у цій частині адвокату, так як і прокурору, важливо обов’язково зайняти чітку позицію та належно її обґрунтувати з посиланнями на норми закону. Для доведення своєї кваліфікації захиснику не обійтися без аналізу елементів складу злочину: об’єкта, об’єктивної сторони, суб’єкта та суб’єктивної сторони. Адже дані елементи включають в себе такі важливі правові категорії, як: спосіб вчинення злочину, обстановку, умисел, необережність, мотив, мету тощо.

Розкрити особу підсудного та влучного його охарактеризувати — одне з найважливіших завдань адвоката у судовому виступі. Саме у цій частині захисник має можливість донести всім присутнім світогляд й психологічні переживання свого підзахисного. Аналіз мотивів вчиненого злочину, на думку О. Б. Загурського, займає вузлове місце в характеристиці особи підсудного. Адже тільки завдяки з’ясуванню мотиву, можливо пояснити, чому він вчинив так чи інакше, які цілі переслідував і до чого прагнув [3, с. 217].

Якщо захисник не оспорює факт вчинення злочину підсудним, він викладає свої роздуми щодо міри покарання. Конкретну міру покарання адвокати не вказують, лише звертаються до судді з проханням призначити м’якше покарання або його мінімальну міру визначену нормою закону.

Заключна частина є факультативним компонентом промови. Тут захисник підсумовує здійснений ним аналіз та оголошує свою завершальну й конкретну позицію щодо питань, які підлягають вирішенню судом. Ця частина виступу має бути короткою, чіткою й виражати провідну думку захисту [4, с. 210].

Мова адвоката при виголошенні промови повинна бути виразною, правильною і ясною. Їй обов’язково мають бути притаманні переконливість, доречність й аргументованість [5, с. 341].

Важливими в виступі адвоката є і невербальні засоби комунікації, тобто жести, міміка, інтонація тощо. Так, наприклад, міміка досить добре стимулює почуття та емоції слухачів, передаючи завдяки рухам м’язів обличчя радість чи печаль, сумніви чи іронію, рішучість або презирство [6, с. 9]. Отже, можна прийти до висновку, що результативність та ефективність виступу також суттєво залежить і від засобів невербальної комунікації. 

Таким чином, за допомогою захисної промови адвокат забезпечує належний правовий захист своєму підопічному та дотримання справедливості у судовому процесі. Саме правильна побудова захисного виступу та комунікативні вміння адвоката дозволяють йому справити позитивне враження на всіх присутніх у залі судового засідання та переконати суддю у правильності своїх доводів і міркувань. Отже, для захисника є вкрай важливо приділяти увагу удосконаленню навиків ораторського мистецтва та спиратися у своїй промові на рекомендовані правила її побудови задля досягнення успіху та встановлення істини.

Література:

1. Нещадим Д. В. Теоретичні особливості побудови промови адвоката. Травневі правові читання : матеріали I Всеукраїнської науково-практичної конференції здобувачів та викладачів закладів вищої освіти, м. Черкаси, 7 трав. 2020 р. Черкаси, 2020. С. 422-424.

2. Ухач В. З. Судова риторика : навч. посіб. Тернопіль : Вектор, 2011. 114 с.

3. Загурський О. Б. Участь адвоката у судових дебатах в суді присяжних. Актуальні проблеми вдосконалення чинного законодавства України. 2008. № 20. С. 212-219.

4. Чаус С. В. Мовленнєвий жанр «захист» у судовому дискурсі. Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. 2015. № 13. С. 208-212.

5. Яремко С. В. Захисна промова адвоката: ключові аспекти. Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення : матеріали наукової конференції студентів, м. Львів, 2 черв. 2021 р. Львів, 2021. С. 339-341.

6. Сковронська І. Ю. Застосування невербальної комунікації в судовому виступі адвоката. Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. 2020. № 1. С. 6-9.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота