ОРАТОРСЬКЕ МИСТЕЦТВО ПРОКУРОРА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОРАТОРСЬКЕ МИСТЕЦТВО ПРОКУРОРА

26.05.2022 20:52

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Ятчишина Ірина, студентка II курсу юридичного факультету Західноукраїнського національного університету


Виступ прокурора в судових дебатах є логічним завершенням підтримання обвинувачення в межах певного кримінального провадження. Задля того, аби промова державного обвинувача була ефектною та доступною для всіх учасників судових дебатів, він повинен володіти ораторським мистецтвом, уміти красиво й переконливо говорити, робити логічні висновки і прагнути встановити істини у справі. 

Стан наукового дослідження теми. Проблематику обвинувальної промови прокурора досліджували такі науковці, як: П.М. Каркач, В.П. Корж, В.Т. Маляренко, Г.П. Середа, Е.Р. Галімова, В.В. Сухонос та інші вчені. 

Метою публікації є розкриття особливостей ораторського мистецтва в діяльності прокурора під час виголошення обвинувальної промови, а також з’ясування її психологічного та творчого аспектів. 

Виклад основного матеріалу. Мистецтво судової риторики є найвищим ступенем професіоналізму прокурора, що найбільш яскраво простежується в обвинувальній промові. Без сумніву, це нелегке й непросте завдання, яке вимагає концентрації внутрішніх сил, напруги інтелектуальних та вольових здібностей прокурора, кмітливості, спеціальної підготовки, ґрунтовних знань у галузі юриспруденції, знання мови та володіння арсеналом засобів судової риторики, значного практичного досвіду, загальної та професійної культури, ерудиції оратора. 

Практично неможливо спростувати твердження, що грамотне обвинувачення прокурора є запорукою встановлення об'єктивної істини у кримінальній справі, а судові дебати є кульмінацією змагального процесу та  завершальною стадією підтримки державного обвинувачення в кримінальній справі.

Свою позицію державний обвинувач виголошує в обвинувальній промові. Тому варто зазначити, що обвинувальна промова – це промова в судових дебатах, у якій підтримується державне обвинувачення, і містить аналіз доказів, міркування про кваліфікацію злочину, міру покарання та інші питання, значимі для винесення законного й обґрунтованого вироку [4, с. 44].

Метою обвинувальної промови є довести вину й переконати суд у винуватості підсудного, усунути будь-які сумніви в доведеності вини.

Обвинувальна промова, як і будь-яка із інших видів судових промов, має свою архітектоніку, а саме: вступну частину; виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, або ж по-іншому - фабулу справи; аналіз зібраних у ході досудового розслідування доказів; обґрунтування кваліфікації злочину; характеристику особи підсудного; обґрунтування пропозицій про міру покарання; аналіз причин й умов, що сприяли вчиненню злочину, з пропозиціями щодо їх усунення, а також заключну частину, хоча вона виступає як факультативний елемент. 

На нашу переконливу думку, щоб обвинувальна промова мала успіх у судових дебатах, то вона мусить відповідати загальноприйнятим вимогам, серед яких: змістовність (наповненість усіма потрібними елементами); конкретність (дотримання в промові державного обвинувача конкретних фактів та обставин, які є предметом кримінального провадження); обґрунтованість (кожне положення промови має бути підтверджене доказами); ясність та чіткість, оскільки промова має бути лаконічною та не допускати сумнівів  у процесуальній позиції прокурора; культура і грамотність виступають факультативними вимогами, але, безсумнівно, мають право на існування. [1, с. 211-212].

У монографіях деяких науковців простежується думка, що прокурори подібні до художників, які щодня, працюючи з одними і тими ж фарбами, створюють шедеври, іноді не замислюючись над тим, що вони дійсно досягли вершини своєї професії. Спостерігаючи за цим усім, ми говоримо, що це є мистецтво, яке має багатий зміст, своє серце. Виступ прокурора в суді також є своєрідним мистецтвом, але виключно профільним. Воно не набуває масовості. У той же час таке мистецтво полягає в умінні розкрити причини й підстави того чи іншого діяння, його мотиви, доказати факти, які відповідають дійсності, встановити реальні відносини між людьми та дати їм характеристики тощо.

Творча площина промови в судових дебатах яскраво розкривається в непередбачуваних ситуаціях, які можуть у будь-який час виникнути в процесі та до яких прокурор має бути підготовлений морально та психологічно. Такі ситуації активізують процеси творчого мислення та знаходження єдиного доцільного варіанту поведінки та результату в судових дебатах. Завдяки останньому необхідним є розвиток психологічної стійкості публічного обвинувача [3, с. 81]. Розкриваючи психологічне підґрунтя промови державного обвинувача, варто зазначити, що необхідним механізмом виголошення є механізм переконання, зокрема внутрішнього переконання. 

Внутрішнє переконання – це стан упевненості державного обвинувача, який виражається у правильності власних умовиводів, зроблених під час кримінального провадження, а також у коректності оцінки доказів, зібраних під час процесуальної діяльності.

Тобто внутрішнє переконання виражає чітку позицію державного обвинувача, зокрема відсутність сумнівів у правильності зробленого ним висновку. Суть психологічного змісту промови прокурора має зводитися до наступного: у своєму виступі він повинен узагальнити доказову базу кримінального провадження та логічно розкрити характер обвинувачення, щоб ні в кого із учасників процесу не викликало жодної невпевненості в доведеності вини цієї особи [2, с. 91-92].

Таким чином, обвинувальну промову прокурора можна визначити як вербальний акт державного обвинувача, який підсумовує діяльність прокурора в конкретній кримінальній справі й виражає остаточно сформульоване твердження щодо вчинення певною особою діяння згідно із законом України про кримінальну відповідальність та пов’язаних із цим питань правового характеру. Належне виголошення прокурором обвинувальних промов дає змогу не лише забезпечити виконання завдань кримінального провадження, а й сприяє утвердженню авторитету прокуратури як органу державної влади і конкретного прокурора як її представника в очах суспільства. 

Значення творчого підґрунтя промови прокурора в судових дебатах полягає у вмінні використати процеси творчого мислення для представлення свого виступу перед судом та учасниками процесу, щоб у них не виникло запитань щодо вчинення особою кримінального правопорушення. 

Психологічний контекст обвинувальної промови прокурора в судових дебатах представлений ефективним володінням публічним обвинувачем механізмами переконання та внутрішнього переконання. Однозначність позиції державного обвинувача, базуючись на специфіці його пізнавальної сфери, передбачає відсутність сумнівів у правильності обраної ним юридичної позиції доведення вини особи з огляду на необхідність вдалого поєднання юридичних норм та вміння правильно донести емоційну складову власного виступу на стадії проведення судових дебатів.

Література:

1. Лапкін А. В. Правова природа обвинувальної промови прокурора та вимоги до неї. Проблеми законності. 2013. № 122. С. 207-215.

2. Рудюк А. С. Психологічний контекст обвинувальної промови прокурора в судових дебатах. Теорія і практика сучасної науки : матер. ІІ Міжнар. наук.-практ. конф., м. Чернівці, 24-25 лист. 2017 р. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2017. Ч. 2. С. 91-93.

3. Рудюк А. С. Промова прокурора в судових дебатах: творчий аспект. Альманах науки. 2017. № 9-2. С. 80-83.

4. Ухач В. З. Судова риторика (опорні конспекти лекцій) : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. Тернопіль : Вектор, 2011. 114 с. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота