КУЛЬТУРА СУДОВОЇ ПРОМОВИ ТА ЕТИКА СУДОВОГО РИТОРА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КУЛЬТУРА СУДОВОЇ ПРОМОВИ ТА ЕТИКА СУДОВОГО РИТОРА

26.05.2022 20:04

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Когут Ангеліна, студентка II курсу юридичного факультету Західноукраїнського національного університету


Одним із актуальних питань для юристів-практиків було й залишається питання культури судової промови та етики судового ритора. Адже для успішного виконання своїх професійних завдань юрист повинен майстерно володіти мистецтвом слова, розуміти всі його аспекти та вміти правильно впливати на аудиторію.

Питання культури судової промови та етики судового ритора й риторики взагалі були предметом дослідження багатьох вчених-науковців і дослідників всіх часів. Одними із них є Аристотель, Цицерон, Петро Могила, Л. Мацько, Сковронська І.,  Гончаренко В., Сковронський Д., Ухач В. та інші.

Метою даної роботи є дослідження й аналіз аспектів культури судової промови та етики судового ритора.

Виклад основного матеріалу, на нашу думку, слід розпочати із з'ясування сутності таких понять як «культура» та «етика».

Згідно із трактуванням сучасної енциклопедії України, культура – це прояв життя людини, що виражається у моделях поведінки, засобах і продуктах діяльності, зокрема ідеях, ідеалах, нормах та цінностях [1]. Звідси й випливає визначення поняття культури мислення оратора. Як вказує Ухач В.З., культура мислення оратора – це усвідомлене додержання принципів інтелектуальної роботи, принципів, продиктованих особливостями сучасного рівня наукового, технічного, художнього, морального розвитку суспільства [2, с. 59]. 

У свою чергу, етика – це наука, що вивчає сукупність елементарних правил поведінки й основних принципів моралі.

Вище описані поняття є важливими аспектами для судового оратора. Як ми знаємо, метою судової промови є переконання суду у правильності позиції оратора. Задля цього юрист повинен повпливати на думку учасників засідання, а це безпосередньо залежить від його риторичної майстерності й дотримання ним норм етики. Наприклад, судовий ритор не має права принижувати людську гідність, застосовувати незаконні засоби і методи для відстоювання своєї позиції, навмисно затягувати судовий розгляд справи, свідомо вводити в оману тощо. Лише моральні засади оратора можуть забезпечити досягнення поставленої мети [3].

Для якнайкращого впливу на адресата, оратору слід використовувати якості культури мови. До них належать: 1) багатство мови, що полягає у вмілому використанні лексики, зокрема професійної та дозволяє учасникам справи повністю зрозуміти суть того, що юрист збирається донести; 2) чистота мови – це невживання діалектів, слів-паразитів, вульгаризмів, жаргонізмів тощо. Вживання таких слів спотворює нормативну лексику і викликає в учасників справи сумнів у професіоналізмі правника; 3) виразність – чіткість й правильність вимови, дотримання правил фонетики й наголошування слів, застосування мовленнєвих умінь і навичок. Це допомагає юристу привернути увагу аудиторії  і забезпечити інтерес слухачів до промови; 4) якість і зрозумілість полягає у використанні мовних засобів, слів, словосполучень, речень, які будуть доступними для аудиторії, до якої оратор хоче донести інформацію, щоб всі учасники процесу зрозуміли, про що йде мова. Це не означає, що юристу не можна використовувати професійну лексику, це навіть треба робити, лише не варто перенасичувати доповідь «складними» словами; 5) точність полягає у вмінні оратора чітко мислити й донести свою думку до аудиторії, при цьому не суперечивши самому собі. Це допоможе оратору втримати увагу аудиторії; 6) правильність є найважливішою ознакою культури мови. Її слід розуміти як знання і правильне використання норм української літературної мови, тобто вміння будувати речення, правильно вимовляти й писати слова тощо. Це також допомагає привернути увагу аудиторії, бо правильну мову завжди приємно слухати [2, с. 61].

Якщо говорити про етику судового ритора, то можна зазначити, що для юристів дотримання норм етики не завжди дається так легко, як може здаватись. Нерідко правник може стояти в центрі колізій права і моралі. Юрист, з одного боку, повинен бути законослухняним громадянином з добре розвиненою правовою культурою, а з іншого боку – людиною з високими моральними цінностями.

Отже, відповідно до норм етики, під час судових дебатів оратор повинен:

Шанобливо ставитися до суду. У юриста має бути сформована чітка позиція, адже йому не можна вводити суд в оману чи обманювати. При цьому судовий оратор повинен дотримувати усіх норм процесуального права і, звісно, підкорятися суду.

Поважати процесуального противника. Наприклад, вважається неетичним використання помилок адвоката іншої сторони, тим більше, якщо це не має відношення до суті справи. Юрист повинен з повагою відноситись і звертатись до свого конкурента, при цьому дозволяється справедлива критика позиції іншої сторони.

Коректно ставитися до всіх учасників судового процесу. При цьому варто пам'ятати і про презумпцію невинуватості, і про те, що навіть злочинець має права і їх треба поважати [4].

Резюмуючи вищевикладене, можна сказати, що культура судової промови та етика є важливими аспектами для судового ритора при виконанні його професійних обов'язків. Вміння правильно й коректно висловлюватись, поважати колег, бути тактовним, діяти згідно з нормами чинного законодавства і моралі тощо, безумовно, є одним із найважливіших якостей юриста. Адже виконуючи свої професійні обов'язки, варто завжди залишатись людиною з високим рівнем культури і моральних цінностей, бо завданням правників, в першу чергу, є відновлення справедливості й захист інтересів суспільства.

Література:

1. Попович М. В. Культура. Енциклопедія Сучасної України: електронна версія / гол. редкол.: Дзюба І.М., Жуковський А.І., Железняк М.Г. та інші. Київ, 2016. URL: https://esu.com.ua/search_articles.php?id=51449 . (дата звернення: 30.04.2022).

2. Ухач В.З. Судова риторика: опорні конспекти лекцій. Тернопіль: ТНЕУ, 2011. 114 с.

3. Етика судової промови. URL: https://pidru4niki.com/2015073065431/pravo/etika_sudovoyi_promovi (дата звернення 30.04.2022).

4. Специфіка промов у судових засіданнях. URL: https://stud.com.ua/65432/ritorika/spetsifika_promov_sudovih_zasidannyah (дата звернення 30.04.2022).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота