АДМІНІСТРАТИВНА ПРАВОСУБ’ЄКТНІСТЬ МЕДИЧНОГО ПРАЦІВНИКА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АДМІНІСТРАТИВНА ПРАВОСУБ’ЄКТНІСТЬ МЕДИЧНОГО ПРАЦІВНИКА

25.05.2022 23:20

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Князевич Назар Васильович, аспірант кафедри службового та медичного права Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Юрисконсульт у громадській організації "Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги"


Адміністративно-правовий статус як різновид правового статусу трактується вченими-правниками як комплекс певних суб’єктивних прав і обов’язків, які закріплені за відповідними суб’єктами адміністративно-правовими нормами; права та обов’язки особи, встановлені законодавством, разом з обсягом і характером правосуб’єктності цієї особи; сукупність прав та обов’язків, встановлених законодавчими актами, які гарантують участь громадян в управлінні державними справами, задоволення особистих і суспільних інтересів; сукупність прав і свобод людини, закріплених у правилах адміністративного права, комплекс обов’язків, гарантії реалізації прав і обов’язків та механізм їх охорони державою [2].

Термін правосуб’єктність, як один з елементів адміністративно-правового статусу, відповідно до теорії держави та права - означає можливість чи здатність особи бути суб'єктом права з усіма відповідними наслідками. [1].

Відома вчена, теоретик права О.Ф. Скакун зауважує, що правосуб’єктність слід визначати як самостійну правову категорію, що існує поряд із правами та обов’язками. Правосуб’єктність відображає правову здатність особи бути носієм прав та обов’язків і становить постійний громадянський статус особи, а не спроможність чи здатність володіння правами. Вона є передумовою набуття суб’єктивних прав. При цьому зміст правосуб’єктності розглядається як певний набір суб’єктивних прав кожної особи [4].

Справедливим є твердження, що адміністративна правосуб’єктність – це онтологічна властивість суб’єкта адміністративного права, яку він отримує завдяки галузевому правовому регулюванню. Адміністративна правосуб’єктність визначає загальні межі правової здатності суб’єкта адміністративного права. Основою адміністративної правосуб’єктності є вольова здатність суб’єкта. Воля суб’єкта проявляється у здатності приймати рішення зі знанням справи, це здатність цілеспрямовано впливати на об’єктивний світ. Свобода волі різна у кожного суб’єкта, перебуваючи у різних станах зрілості, воля суб’єкта детермінує його правосуб’єктність, яка проявляється у формах правоздатності, дієздатності, деліктоздатності [3]. 

Розглянувши всі три складові, можна буде запропонувати належне визначення адміністративної правосуб’єктності.

Першою складовою адміністративної правосуб’єктності медичного працівника є адміністративна правоздатність, тобто здатність мати спеціальні права та обов'язки медичного працівника як суб’єкта адміністративного права, які сприяють формуванню організаційних зв’язків та відносин в системі публічного управління та передбачені нормами адміністративного права.

Адміністративна дієздатність медичного працівника зумовлюється особливостями адміністративно-правових відносин у галузі охорони здоров’я, у яких набуття і здійснення відповідних прав та обов’язків своїми особистими діями відбувається за наявності у фізичної особи медичної чи іншої освіти, пройденої подальшої спеціальної підготовки або перепідготовки та відповідності єдиним кваліфікаційним вимогам, що підтверджується відповідними документами (сертифікатом фахівця), при виконанні своїх професійних обов’язків, пов’язаних із наданням медичної допомоги, та перебуванні у трудових відносинах із закладом охорони здоров’я будь-якої форми власності, фізичною особою-підприємцем або зайнятті індивідуальною медичною практикою.

З огляду на це, пропонуємо таке визначення: адміністративна дієздатність медичних працівників – це їх здатність реалізовувати свої права та обов’язки адміністративно-правового характеру, що виникає і припиняється разом з їх адміністративною правоздатністю та настає після отримання особою медичної або іншої освіти, проходження подальшої спеціальної підготовки або перепідготовки та отримання відповідних документів (сертифікат фахівця), що підтверджує відповідність єдиним кваліфікаційним вимогам, виконання своїх професійних обов’язків, пов’язаних із наданням медичної допомоги, та перебування у трудових відносинах із закладом охорони здоров’я будь-якої форми власності, фізичною особою-підприємцем або зайняття індивідуальною медичною практикою.

Що стосується адміністративної деліктоздатності медичного працівника, то це може бути його здатність нести юридичну відповідальність за порушення норм адміністративного права, що обумовлює обсяг компетенції медичного працівника (сукупності прав та обов’язків), за реалізацію і в межах якої, власне, він і нестиме відповідальність.

Зважаючи на це, вважаємо за доцільне подати поняття адміністративної правосуб’єктності медичного працівника у такому варіанті: адміністративна правосуб’єктність медичного працівника – це його правова здатність бути носієм прав та обов’язків, що становить постійний статус медичного працівника, здатність виступати учасником адміністративних правовідносин та нести відповідальність за порушення норм адміністративного права.

Література:

1. Зайчук О., Оніщенко Н. Теорія держави і права. Академічний курс. Підручник. Київ: Юрінком Інтер. 2006

2. Ківалов С.В., Біла Л.Р. Адміністративне право України: навч.-метод. посібник. 4-е вид., перероб. і доп. Одеса: Фенікс, 2008. 388 с

3. Мацелик Т. О. Адміністративна правосуб’єктність як онтологічна здатність особи бути суб’єктом адміністративного права/Т. О. Мацелик//Науковий вісник Чернівецького університету. 2011. Вип. 597. Правознавство. С. 90–94

4. Скакун О.Ф. Теорія держави і права (Енциклопедичний курс): підручник. X.: Еспада, 2006. 776 с.

_________________

Науковий керівник: Гревцова Радмила Юріївна, кандидат юридичних наук, доцент, Інститут права Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота