КРИМІНАЛЬНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ ПРОТИ ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ: ОСОБЛИВОСТІ ТА ВИДИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КРИМІНАЛЬНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ ПРОТИ ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ: ОСОБЛИВОСТІ ТА ВИДИ

08.05.2023 15:52

[2. Юридичні науки]

Автор: Кадірова Аріна Олександрівна, курсант ННІ права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ


Охорона громадської безпеки на даний час є великою потребою для забезпечення прав і свобод людини. Насамперед охорона конституційних прав особи, таких як невід’ємне право на життя, особиста недоторкані власності, інші суспільні інтереси є базовою потребою країни. Кримінальні правопорушення проти громадської безпеки можуть одночасно посягати на різні права, які повинні піддаватися суворому кримінальному переслідуванню та покаранню.

Через високу суспільну небезпеку кримінальних правопорушень проти громадської безпеки, що полягає у вчиненні протиправних дій які створюють небезпеку життєдіяльності, небезпеку настання тяжких наслідків, або заподіюють такі наслідки. Кримінальна відповідальність за кримінальні правопорушення проти громадської безпеки передбачена в Особливій частині Кримінального кодексу України розділом IX (ст.255-270 КК) [1]. 

Родовим об’єктом цих кримінальних правопорушень є громадська (загальна) безпека — стан захищеності життєдіяльності людей від джерел підвищених небезпек (злочинних об’єднань, терористичних груп, зброї та інших смертоносних предметів), за якого забезпечується запобігання загрозам заподіяння ними шкоди[2].  

Відповідно до вищесказаного поняття, на мою думку, можна виокремити за особливість впливу джерел підвищеної небезпеки на кримінальні правопорушення цього роду:

Збільшення імовірності вчинення кримінального правопорушення, тобто наявність тих же предметів підвищеної небезпеки (вогнепальна зброя, бойові припаси, вибухові речовини, тощо) сприяють до вчинення злочинів. Такі предмети дають можливість завдати правопорушнику шкоди швидко та з великою силою. Також наявність предметів підвищеної небезпеки може збільшувати ризик вчинення кримінальних правопорушень через нещасні випадки або неправильне використання цих предметів.  

Збільшують тяжкість кримінальних правопорушень. Прикладом може виступати ст.258 ККУ- терористичний акт, бо такі кримінальні правопорушення можуть мати більш серйозні наслідки для національної безпеки, порушувати більше прав людини порівняно з іншими видами злочинів.

Збільшення страху та тривоги в суспільстві. Деякі джерела підвищеної небезпеки можуть збільшувати страх та тривогу в суспільстві, той же самий приклад терористичний акт, що може призвести до збільшення попиту на захист та безпеку громадян. ЗМІ також може збільшувати страх та тривогу, через повідомлення про відповідні кримінальні правопорушення, теракти.

Опираючись на зазначені особливості та правове закріплення у Кримінальному кодексі України, можна виокремити, або поділити такі кримінальні правопоршушення на 4 групи (види):

Кримінальні правопорушення передбачені статтями 255-257,260 ККУ які пов’язані із створенням, діяльністю злочинних організацій. Створення злочинної організації та її діяльність є самі по собі кримінальними правопорушеннями, які пов’язані з іншими кримінальними діями, такими як: крадіжки, грабежі, розбої, вбивства, шахрайство, тощо.

Тероризм, та пов’язані з такими діями кримінальні правопорушення (статті 258-258^5). Такі кримінальні правопорушення можуть бути досить складними через різноманітність дій, що можуть бути віднесені до тероризму. 

Кримінальні правопорушення, що порушують правила поводження з предметами, які становлять підвищену суспільну небезпеку (статті 262-265, 267-269). Такі злочини пов’язані з незаконним поводженням, виробництвом, зберіганням, збутом, перевезенням таких предметів 

Кримінальні правопорушення щодо порушень спеціальних правил (статті 261 і 270). Ці правопорушення передбачають кримінальну відповідальність за порушення спеціальних правил щодо охорони праці та безпеки виробництва. Стаття 261 ККУ- «Напад на об'єкти, на яких є предмети, що становлять підвищену небезпеку для оточення» та стаття 270 ККУ – «Порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки»

Отже, саме ці види правопорушень несуть для громадської безпеки велику загрозу, можуть призвести до економічних втрат, викликати страх та паніку серед населення, тощо. Ці кримінальні правопорушення мають велике різноманіття і через це вимагають великої уваги законодавця до таких видів кримінальних правопорушень. Тому їх розслідування та покарання є важливими завданнями для забезпечення правопорядку та безпеки населення.

СПИСОК БІБЛІОГРАФІЧНИХ ПОСИЛАНЬ:

1. Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 №  2341-III. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14/conv#n1694 (дата звернення: 24.04.2023);

2. Кримінальне право України: Особлива частина : підручник / Ю. В. Баулін, В. І. Борисов, В. І. Тютюгін та ін. ; за ред. В. В. Сташиса, В. Я. Тація. 4-те вид., переробл. і допов. Харків : Право, 2010. 289 с



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота