РОЛЬ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ НА ПЕРЕХІДНИХ ЕТАПАХ РОЗВИТКУ ПОСТКОНФЛІКТНИХ ДЕРЖАВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ НА ПЕРЕХІДНИХ ЕТАПАХ РОЗВИТКУ ПОСТКОНФЛІКТНИХ ДЕРЖАВ

25.05.2023 22:49

[2. Юридичні науки]

Автор: Філатов Віктор Вікторович, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри публічного та приватного права Університету митної справи та фінансів, м. Дніпро



Еліс Дональд зазначає, що Європейський суд з прав людини (далі – ЄСПЛ) має важливе значення на етапі постконфліктного розвитку держав. Водночас слід реалістично дивитися на положення суду в системі судових суб’єктів як на національному, так і на наднаціональному рівнях. Отже варто враховувати той факт, що виконання рішень ЄСПЛ залежить перш за все від політичної волі кожної держави. З огляду на це, на перехідних етапах необхідні переконливі заходи, які дозволять донести до сторін конфлікту виняткову роль та прагматизм суду в умовах недосконалої національної системи правосуддя [1, с. 109]. 

Однак слід враховувати, що робота ЄСПЛ в рамках перехідного правосуддя вимагає вирішення питання поваги до постконфліктних держав. Цей фактор включає практику попереднього вичерпання національних заходів, які передбачені законодавством. У цьому випадку, низький рівень дотримання державою міжнародних зобов’язань щодо права людини на розслідування, переслідування винних, покарання злочинців, навпаки вимагають від ЄСПЛ обмеження поваги до держав, особливо це відбувається коли сторони конфлікту вчиняли тяжкі воєнні злочини. В подібних ситуаціях суд здебільшого спирається на міжнародно-правові акти, а не на національне законодавство, особливо коли мова йде про амністії для винних в конфлікті осіб [2, с. 1132]. 

У своїй науковій праці Жозеф Шехла зазначає наступне: як результат зростаючої регіоналізації, в ЄС були створені на основі міжнародних зобов’язань держав у галузі прав людини, регіональні суди, зокрема і ЄСПЛ. Ключовим завданням останнього на перехідних етапах є боротьба з порушеннями прав людини, які відбуваються або мали місце в постконфліктній державі. Це походить від права жертв конфлікту отримати доступ до механізмів і процесів відновлення. У світлі перехідного правосуддя, практика ЄСПЛ набуває важливого значення, оскільки допомагає жертвам реалізувати право на відшкодування та репарації [3, с. 28]. 

У якості прикладу, доцільно навести Справу «Чірагов та інші проти Вірменії» (16 червня 2015 рік). Обставини справи стосуються збройного конфлікту між Вірменією та Азербайджаном, який виник з приводу Нагірного Карабаху наприкінці 80-х років минулого століття. Заявники вимагали від суду визнати їхні права на майно в Нагірному Карабасі, яке вони були змушені залишити, і не мають можливості ним користуватися. У своєму рішенні ЄСПЛ визнав, що Республіка Вірменія, від початку конфлікту, мала значний та вирішальний вплив на Нагірний Карабах, що два суб’єкти глибоко інтегровані один з одним майже в усіх важливих питаннях і що ця ситуація триває дотепер. Суд також визнав права заявників на нерухоме майно, у тому числі земельні ділянки та іншу нерухомість [4].

Таким чином, слід виділити наступні особливості ЄСПЛ у розрізі реалізації перехідних процесів: 1) мета створення суду відповідає завданням перехідного правосуддя, зокрема в центрі є питання припинення системних порушень прав людини; 2) рішення ЄСПЛ ухвалюються на наднаціональному рівні та у подальшому, а виконуються національними інституціями, що вказує на транснаціональний характер судочинства в рамках перехідного правосуддя; 3) практика ЄСПЛ, як і окремі напрямки перехідного правосуддя, спрямована на захист прав жертв, які на постконфліктному етапі потребують додаткових гарантій.  

Література:

1. Alice Donald, Anne-Katrin Speck The European Court of Human Rights’ Remedial Practice and its Impact on the Execution of Judgments. Human Rights Law Review. 2019 Vol. 4. Р. 83–117.

2. Juan-Pablo Pérez-León-Acevedo The European Court of Human Rights (ECtHR) vis-à-vis amnesties and pardons: factors concerning or affecting the degree of ECtHR’s deference to states. The International Journal of Human Rights. 2022 Vol. 26, № 6. Р. 1107–1137.

3. Joseph Schechla Reparation of Gross Violations of Economic, Social and Cultural Rights: A Work in Progress. URL: https://www.academia.edu/7926424/ Reparation_of_Gross_Violations_of_Economic_Social_and_Cultural_Rights_A_Work_in_Progress (access date: 20.05.2023).

4. Рішення Великої палати Європейського суду з прав людини по Справі «Чірагов та інші проти Вірменії» від 15 червня 2015 року. URL:  chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://supreme.court.gov.ua/ userfile s/media/Chiragov_v_Vurm.pdf (access date: 20.05.2023).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота