ВЗАЄМОДІЯ РІЗНИХ ТИПІВ СЛОВОТВІРНИХ ПРОЦЕСІВ ПРИ ФОРМУВАННІ ПОТЕНЦІЙНИХ І ОКАЗІОНАЛЬНИХ СЛІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВЗАЄМОДІЯ РІЗНИХ ТИПІВ СЛОВОТВІРНИХ ПРОЦЕСІВ ПРИ ФОРМУВАННІ ПОТЕНЦІЙНИХ І ОКАЗІОНАЛЬНИХ СЛІВ

26.05.2023 15:28

[8. Філологічні науки]

Автор: Пономарьова Лілія Федорівна, кандидат філологічних наук, доцент кафедри романо-германської філології, Дніпровcький національний університет імені Олеcя Гончара


Як відомо, можливість або неможливість утворення потенційних і оказіональних слів визначається як системними закономірностями зв'язку словотвірних елементів, так і екстралінгвістичними умовами. В області словотворення аспекти номінативної діяльності заломлюються специфічним чином і включають, крім вибору ознаки в названому об'єкті, що відносить його до класу об'єктів, і диференційної ознаки, що відрізняє його від даного класу об'єктів, формування спонукального судження про названому об'єкті, а також вибір мовних засобів, які залежать не в останню чергу від мети мотивації.

Процес мотивації – явище складне і багатовимірне, в результаті якого внаслідок взаємодії екстра- та інтралінгвістичних факторів виникає нова номінативна одиниця.  Однак в лінгвістиці до цих пір відсутній єдиний підхід до типології мотивації, який можна пояснити, зокрема, різними принципами, що лежать в основі пропонованих типологій [3, с. 99]. У сучасній когнітивній ономасіології типи мотивації визначаються концептуальним місцем мотиватора в психічно-психонетичному комплексі названого об'єкта [2]. 

З різних типів семантико-словотворчої мотивації, які зазвичай виділяються, для  словотворення релевантним є морфематичний або морфолого-семантичний тип мотивації. Морфологічно мотивованими вважаються ті слова, значення яких складається зі значень двох і більше компонентів. Однак цей поділ не повністю розкриває як механізм відображення значень компонентів членороздільного слова як лексичної одиниці, так і механізм самого процесу словотворення. Правомірним є розуміти мотивацію похідних слів в результаті мотивації двома ознаками: знаком, який є вираженим словом, і знаком, що міститься в семантиці моделі, за допомогою якої ця похідна утворена.

Похідне слово може бути мотивоване не тільки словом, але і судженням. В основі мотивації судження і спонукання словом лежать різні типи словотвірних процесів, що відрізняються як рівнем джерела виведення, так і способом перенесення вихідної одиниці в ефективну. Аналогічний, кореляційний і детермінаційний типи словотвірних процесів – це процеси, що протікають відповідно на лексичній, морфологічній і синтаксичній основі. Аналогічні і кореляційні типи обмежуються головним чином  рамками пропозиції, що містить кореляційну пару. Вивчення словотвірних процесів на синтаксичній основі передбачає вихід за межі одного речення, тобто звернення до  розгорнуте висловлювання, яке містить судження ¬про названому об'єкті, або до тексту. Особливий інтерес представляє взаємодія цих типів при утворенні випадкових слів, оскільки вони проявляють словотвірні процеси найбільш наочно, відображаючи потенціал системи [1].

Слова, вироблені на  рівні мовлення, що представляють конкретну дану мову, не є однорідними. Найпоширенішою назвою «нових» слів по відношенню до одиниць лексики є термін «мовне слово». Слова «-потенційний» і «випадковий», що вживаються в якості опозиції, входять в категорію «мовні слова». Їх істотною властивістю є створення в кожному окремому випадку, зв'язку з конкретною ситуацією мовного спілкування. Певна словотвірна модель може використовуватися автоматично, шляхом асоціації з багатьма словами, навіть виходячи з принципу римування, я його наведу¬.  Оскільки ¬існують пари «вчитель-вчитель», «водій-водій» і т. д., можуть утворюватися і інші похідні від слова. ¬повторення зазначеного типу відносин, якщо має місце зв'язок значень: значення словотвірної моделі і знак референта. Якщо його компоненти демонструють звичайний порядок дій: референт – ¬можлива ознака референта, словотвірна модель – ¬спонукальне слово, то результатом лінгвістичної ¬операції буде «потенційне» слово, що виникає випадково в силу створених умов.

У певних ситуаціях наявність спонукального слова може виявитися зайвим, оскільки комунікативне розгортання тексту, знання мовцем словотворчих моделей, ознак, якими може володіти референт, правила заповнення моделей, тобто мовна компетенція мовця, є достатньою умовою формування нового потенційного слова в мові за типом кореляції. Мотивуючи, слово може бути неявно присутнім в тому чи іншому висловлюванні. 

Потенційні слова також можуть утворюватися в результаті дефініційного типу словотворчого відношення. При цьому похідні, утворені за визначальним типом, включають не тільки значення безпосередньо мотивуючих слів, а й їх оточення. Їх поява можлива при відсутності мотивуючого слова. 

Таким чином, в основі формування потенційних і випадкових слів лежить тісне переплетення аналогічних, кореляційних і детермінаційних типів в словотворчих процесів внаслідок розмивання кордонів між ними. Переважним типом словотвірних процесів є дефініційний. Формування потенційних похідних кореляційного і детермінаційного типу можливо і при відсутності спонукального слова в найближчому оточенні. 

Література

1. Пономарьова Л.Ф. К вопросу о взаимодействии различных типов словообразовательных процессов при образовании потенциальных и окказиональных слов. - Англістика та американістика // Збірник наукових праць, випуск 16. – Дніпро, Ліра, 2019. – С. 47-54. 

2. Селиванова Е.А. Когнитивная ономасиология : монография. – К.: Фитосоциоцентр, 2000. – 248 с.

3. Швець Н.В. Принципи і критерії розмежування типів мотивації у сучасній лінгвістиці //  Філологічні науки. - Книга 3. - Наукові записки НДУ ім. М. Гоголя, 2013. - С.  99 – 102.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота