БІРЖОВІ ОБЛІГАЦІЇ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗШИРЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОДУКТІВ НАЦІОНАЛЬНОГО ФОНДОВОГО РИНКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

БІРЖОВІ ОБЛІГАЦІЇ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗШИРЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОДУКТІВ НАЦІОНАЛЬНОГО ФОНДОВОГО РИНКУ

06.10.2015 13:23

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Бутенко Денис Сергійович, заступник Голови правління ПрАТ «Українська фондова біржа»


УДК 336.7

Найактуальнішим питанням розвитку сучасного стану вітчизняного фондового ринку є впровадження нових фінансових інструментів. Розширення інструментарію біржового фондового рикну є необхідною умовою забезпечення фондовою біржею високого рівня ліквідності торгів через надання інвесторам максимально доступної кількості фінансових інструментів для диверсифікації напрямів інвестування.

Поява на біржовому фондовому ринку нових корпоративних цінних паперів відбувається за умови забезпечення оптимального балансу інтересів всіх учасників ринку: з одного боку – емітентів, які через емісію цінних паперів отримують можливість залучення фінансових ресурсів на більш вигідних умовах, аніж забезпечує банківський сектор, з іншого боку – інвесторів, які отримують ліквідний інструмент для побудови різноманітних ій інвестування та поведінки на біржовому ринку. Одним з таких інструментів можуть стати біржові облігації.

Біржові облігації є новим інструментом для вітчизняного фондового ринку. Можливість їх запровадження в Україні була лише передбачена проектом Концепції розвитку ринку облігацій, схваленим Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку у січні 2013 року, але станом на сьогодні законодавчо не закріплена. 

Критеріями віднесення корпоративних облігацій до біржових є: 

- акції та/або облігації емітента облігацій знаходяться в біржовому списку фондової біржі, яка здійснює допуск таких облігацій до торгів;

- емітент облігацій існує не менш 3 років;

- облігації випускаються в бездокументарній формі існування та не надають їх власникам інших прав, крім права на погашення облігації коштами та отримання доходу за облігацією;

- строк обігу облігацій не перевищує 3 років з дати початку їх розміщення.

Популярність біржових облігацій на розвинених ринках фінансових інструментів пов’язана з особливістю їх емісії та обігу. Серед ключових переваг, які забезпечують біржові облігації їх емітентам, є:

1) Спрощена та прискорена процедура емісії.

Випуск біржових облігацій не вимагає державної реєстрації емітентом в державному регуляторі випуску, інформації про випуск та результатів публічного розміщення. Допуск облігацій до розміщення та подальшого обігу здійснюється біржею, в лістингу якої вже перебувають акції та/або облігації емітента біржових облігацій. Тому, вимоги допуску до торгів біржових облігацій є спрощеними, а терміни розгляду біржею документів значно менші, ніж при стандартній процедурі реєстрації державним регулятором класичних корпоративних облігацій.

2) Здешевлення залучення ресурсів, що обумовлене відсутністю необхідності сплати державного мита за реєстрацію випуску цінних паперів, а також залучення спеціальних консультантів та аудиторів. Крім того, для емісії біржових облігацій не потрібно декларувати цілі запозичення, що відповідно суттєво спрощує можливість отримання позики у порівнянні з банківським кредитом.

Для інвесторів біржові облігації забезпечують такі переваги:

1) попередній аналіз фондовою біржею очікуваної ліквідності обігу облігацій та контроль біржі за відповідністю умов обігу облігацій;

2) оперативний початок вторинного обігу – практично одразу після закінчення первинного розміщення.




Література:

1. Проект Концепції розвитку ринку облігацій, схвалений НКЦПФР 08.01.2013р.: http://nssmc.gov.ua/

2. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо емісії цінних паперів», реєстраційний номер  2072/П від 29.04.2013р.

___________________________

Науковий керівник: Дегтярьова Наталія Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансових ринків ДВНЗ "Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана"

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота