РОЛЬ КАДРІВ АВІАЦІЙНОЇ СКЛАДОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ АВІАПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ КАДРІВ АВІАЦІЙНОЇ СКЛАДОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ АВІАПІДПРИЄМСТВА

06.10.2015 13:37

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Жам Олена Юріївна, кандидат економічних наук, доцент Національного авіаційного університету, м. Київ, Україна; Білковська Дар'я Ігорівна, студентка Національного авіаційного університету, м. Київ, Україна


В сучасних умовах проходить процес інтеграції вітчизняної авіації до єдиного Європейського простору. У зв’язку з цим, все більш високі вимоги висуваються до якості наданих авіатранспортних послуг. Загострюється проблема конкурентоздатності авіакомпаній України на зовнішніх ринках. Підприємства цивільної авіації змушені гнучко адаптуватись до нестабільного соціально-економічного середовища, оперативно знаходити адекватні рішення, підвищити ефективність власного ресурсного технічного та кадрового забезпечення, а особливо власної економічної безпеки. 

Економічна безпека підприємства є характеристикою системи, що має техніко-технологічну, кадрову, ресурсну, екологічну, фінансову, інформаційну, соціальну, правову складові, самоорганізується і саморозвивається, тобто це стан, при якому економічні параметри дозволяють зберегти головні її властивості: рівновагу і стійкість при мінімізації загроз. Головними загрозами, які перешкоджають забезпеченню економічної безпеки авіапідприємств є різноспрямованість економічних інтересів підприємств, регіонів і держави, слабка мотивація працівників до попередження загроз і незацікавленість у кінцевих результатах діяльності підприємства. Так, професійні команди здатні реорганізувати збиткове підприємство і вивести його в лідери, і, навпаки, неписьменне управління, недбалого виконання обов'язків, відсутність трудової дисципліни можуть привести прибуткове підприємство до банкрутства. Основними напрямами кадрової політики підприємства повинні бути: визначення потреб в робочій силі як по кількості, так і за якістю, форм її залучення і використання. Це відноситься як до підвищення кваліфікації, постійного розвитку персоналу, так і до створення умов для повного прояву стимулів до високопродуктивної праці з боку кожного працівника, виключенню передумов до появи неблагонадійних співробітників. Неблагонадійність - це деякий динамічний процес, що змінюється в часі під впливом зовнішніх і внутрішніх причин, і що відображає готовність індивіда зробити дії, які в його соціально-культурному середовищі вищого рівня можуть бути розцінені, як порушення існуючих норм і традицій. А також і сама поведінка порушує ці норми. Неблагонадійний персонал в першу чергу небезпечний схильністю до розголошування службової інформації і комерційної таємниці. 

Отже, таким особливим є роль кадрів авіаційної складової економічної безпеки авіапідприємства. На нашу, думку основними факторами кадрового забезпечення авіаційної складової економічної безпеки є:

1. Наявність високоякісної професійної освіти, професійних здібностей, здібностей миттєвого реагування на ситуацію, що слалася (реактивність мислення).

2. Наявність досвіду виконання даного види робіт.

3. Наявність досвіду зниження відповідних видів ризику.

4. Наявність здібностей індивідуального підходу та групової комунікабельності в процесі зниження відповідних видів ризику.

Надалі, нами передбачається вивчення неавіаційного сегменту економічної безпеки підприємства з можливою класифікацією.




Література:

1. Повітряний кодекс України: статті 7, 8, 32, 33, 34, 38, 48, 60, 63, 71-75, 90-92, 97-101.

2. Закон України „Про державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації” від 20.02.03 № 545-ІV.

3. Козаченко Г.В., Пономарьов В.П., Ляшенко О.М. Економічна безпека підприємства: сутність та механізм забезпечення: Монографія. – К.: Лібра, 2003. – 280с.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота