ТЕОРЕТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ТЕОРЕТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ ПІДПРИЄМСТВА

06.10.2015 13:45

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Гайдаржийська Ольга Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент Національного авіаційного університету, м. Київ, Україна


Досліджуючи шляхи розвитку економіки, маємо можливість спостерігати той факт, що однією з обов'язкових умов для підприємств різних галузей економіки за для досягнення власного економічного розвитку є зниження рівня витрат. Управління витратами повинно враховувати два аспекти: по-перше - це корегування величини витрат, по-друге – аналіз та корегування діяльності, що призводить до виникнення витрат.

В дослідженнях вчених-економістів особливостей управління витратами підприємства основна увага приділяється визначенню напрямків зниження рівня витрат, при цьому підкреслюється необхідність зосередження на пошуку реалізації таких резервів зниження рівня витрат, які пов'язані зі сферою дії факторів, що залежать від діяльності визначеного підприємства. У складі резервів, пов'язаних з удосконаленням управління витратами підприємства, найбільший ефект у зниженні рівня витрат мають такі заходи, як: підвищення ефективності використання основних засобів та виробничих потужностей, раціональне використання оборотних активів, здійснення ефективної цінової політики, зниження собівартості продукції, підвищення ефективності використання грошових коштів. Необхідним є зазначити, що в більшості своїй дослідження вчених-економістів направлені на визначення шляхів підвищення ефективності використання основних засобів та виробничих потужностей на підприємстві, а також раціонального використання оборотних активів. При цьому вважається, що успішне функціонування основних засобів та виробничих потужностей залежить від того, якою мірою реалізуються екстенсивні та інтенсивні фактори кращого їх використання. Екстенсивне поліпшення використання основних засобів і виробничих потужностей означає збільшення часу функціонування основного устаткування, а також підвищення питомої ваги діючого устаткування у складі всього устаткування наявного на підприємстві. Набагато ширші можливості має інтенсивне поліпшення використання основних засобів та виробничих потужностей, яке передбачає підвищення ступеню завантаження устаткування за одиницю часу. Щодо раціонального використання оборотних активів, то мають місце дослідження шляхів економічного розвитку підприємств виробничої сфери, при цьому спостерігається наступна взаємозалежність: чим ефективніше використовуються сировина, матеріали, паливо, енергія, тим менше їх витрачається на виготовлення певної кількості продукції, тобто створюється можливість збільшити обсяги виробництва, що в цілому підвищує його ефективність. З цією метою на підприємстві розробляють комплекс заходів щодо економії матеріальних ресурсів з урахуванням специфіки виробництва.

Узагальнюючи вищезазначене, можна стверджувати про актуальність теоретичних досліджень особливостей управління витратами підприємства та необхідність подальших досліджень.




Література:

1. Податковий кодекс України: чинне законодавство станом на 10 грудня 2010 року: (Відповідає офіц. текстові) - К.: Алерта; Центр учбової літератури, 2011. – 488 с.

2. Наказ Міністерства доходів і зборів України від 30 грудня 2013 року № 872 "Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства".

3. П(С)БО 16 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну України від 31.12.1999 р. №318, зі змінами і доповненнями.

4. Наказ Міністерства фінансів України від 19.06.2015  № 578 "Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку".

5. Фроленко Р.В. Інтегрована система стратегічного управління витратами промислових підприємств / Інноваційна економіка. Всеукраїнський науково-виробничий журнал . – 2010. - № 15 (1). – с. 22 – 26.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота