КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВА КВАЛІФІКАЦІЯ ПОРУШЕНЬ ДЕРЖАВНИХ КОРДОНІВ: СТАН ДОСЛІДЖЕННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВА КВАЛІФІКАЦІЯ ПОРУШЕНЬ ДЕРЖАВНИХ КОРДОНІВ: СТАН ДОСЛІДЖЕННЯ

17.11.2017 17:21

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Менченя Кирило Вікторович, магістр юридичного факультету Дніпровського національного університету імені О. Гончара; Шуба Борис Володимирович, доктор юридичних наук, професор кафедри адміністративного та кримінального права Дніпровського національного університету імені О. Гончара


Стан дослідження проблеми кримінально-правової кваліфікації порушень державних кордонів України може бути визначено на декількох рівнях в залежності від виду наукових досліджень: на рівні дисертацій, на рівні монографій та на рівні окремих наукових статей та матеріалів наукових конференцій.

На дисертаційному рівні обрана проблематика є малодослідженою.  Так, деякі питання кримінальних  порушень державних кордонів визначені у працях Цимбалістого Т.О. «Конституційно-правовий статус державного кордону України», Сича В.О. «Методика розслідування злочинів, пов'язаних з порушенням державного кордону», Літвін Ю.І. «Огляд місця події при порушенні державного кордону України», Капітанчука Л. Ю «Особливості розслідування нелегальної міграції», Грачова С.В. «Відповідальність за порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю, за кримінальним законодавством України», Боровенка В.М. «Кримінальна відповідальність за порушення правил міжнародних польотів», Корольова В.О. «Кримінологічна характеристика та запобігання незаконному переправленню осіб через державний кордон України», Фєдосєєва В. В. «Кримінальна відповідальність за порушення недоторканності державних кордонів України».

Тобто, дисертації з обраної теми присвячені переважно криміналістичним та кримінально-процесуальним аспектам, натомість у контексті кримінального права  дослідження даної теми відсутні.

На рівні монографій даний вид злочинів представлений роботами  Дорош Л.В. «Кримінальна відповідальність за порушення недоторканності державного кордону України», Стрєльцова Є.Л. та Притули А.М. «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України: склад злочину», Саінчина А.С. «Методика розкриття незаконного переправлення осіб через державний кордон України (криміналістичний та оперативно-розшукові аспекти)», Грачова С.В. «Відповідальність за порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю, за кримінальним законодавством України».

Щодо інших видів наукового дослідження, то питанням кримінальної відповідальності за порушення державних кордонів займалися такі вчені, як В.М. Боровенко, Ю.М. Антонян, Н. І. Архипцев, О.М. Джужа, С.В. Книш, М.Г. Колодяжний, І.І. Митрофанов, А.П. Мозоль, А.М. Притула, І.Б. Похила, О.С. Саінчин, С.М. Соков, Є.Л. Стрельцов та ін. Проте, дані дослідження носять фрагментарний характер, а тому дане питання потребує фундаментального дослідження та конкретизації за сучасних умов.

Разом з тим, слід зауважити, що такий склад злочину як «порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї» було включено до Кримінального кодексу України лише у 2014 році [1] та змінено у 2016 році, а тому його дослідження не проводилося. 

Виходячи із вищенаведеного, можна виокремити наступні проблемні питання щодо кримінально-правової кваліфікації злочинів проти державних кордонів, які потребують конкретизації та актуалізації за сучасних умов, зокрема:

1) сформулювати поняття злочинів проти державних кордонів та сукупності злочинів, що належать до даної категорії;

2) розробити критерії розмежування адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення державних кордонів України;

3) проаналізувати проблеми кримінально-правової кваліфікації порушень державних кордонів;

4) визначити кримінально-правову характеристику злочину, передбаченого ст. 332-1 як порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, та проблеми  його кримінально-правової кваліфікації;

5) проаналізувати зарубіжний досвід кримінально-правового регулювання протидії порушенням митних правил.

Підсумовуючи викладене, можна зробити проміжні висновки, що кримінальні правопорушення проти державних кордонів є малодослідженим інститутом кримінального права, що зумовлює актуальність обраної теми. Вироблені проблемні питання щодо кримінально-правової кваліфікації злочинів проти державних кордонів будуть предметом подальшого дослідження. 

Література:

1. Кримінальний кодекс України: Закон України від 05.04.2001 № 2341-III // Офіційний вісник України. - 2001 р., № 21, стор. 1, стаття 920.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота