ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ АУДИТОРСЬКИХ ПРОЦЕДУР В ПРОЦЕСІ ДІАГНОСТИКИ БАНКІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ АУДИТОРСЬКИХ ПРОЦЕДУР В ПРОЦЕСІ ДІАГНОСТИКИ БАНКІВ

05.04.2019 11:01

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Грищук Світлана Віталіївна, старший викладач, Національний університет державної фіскальної служби України


Постановка проблеми. На сьогоднішній день широка диверсифікація банківських послуг та продуктів, а також поглиблення впливу процесів світового фінансового простору на розвиток банківського сектора спричиняє необхідність в детальному системному контролі за їхньою діяльністю. 

У свою чергу, сфера аудиторських послуг в Україні представлена низкою міжнародних компаній, що свідчить про довершеність даної галузі. Банківські установи вже використовують при складанні фінансової звітності Міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ) і в цьому їм допомагають аудиторські компанії.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Загальні питання проведення аудиту та організації внутрішнього контролю в банках розглядалися в роботах А. В. Бурковської, В. П. Москаленко, О. М. Сарахман, О. В. Усатенко та ін.

Разом з тим, особливості організації та проведення аудиту банківських організацій вивчені недостатньо. Теоретично слабо вивчені питання методики аудиту активних операцій банку , насамперед у частині попереднього планування перевірки, вивчення та оцінки систем бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю на різних етапах аудиту, формування аудиторської вибірки, складання загального плану і програми аудиту банківських операцій. 

Найважливішою складовою аудиту банків є фінансовий аналіз їх стану, що  необхідний на всіх етапах його здійснення: на стадії підготовки та складання загального плану аудиту, під час формування аудиторських доказів, здійснення аудиторських вибірок, оцінювання суттєвості спотворень бухгалтерської звітності, обґрунтування висновків, що містяться в аудиторському висновку. 

Аналітичні розрахунки можуть міститися в письмовій інформації аудиту керівництву банку за результатами перевірки, використовуватися в ході перевірки господарських операцій, виробничого споживання ресурсів, кредитних угод, оплати і розрахунків, а також для оцінювання вірогідності фінансових результатів діяльності банку. Фінансовий аналіз є основним методом дослідження не тільки в аудиті бухгалтерської звітності, а й у податковому аудиті, аудиті на відповідність вимогам, в ціновому аудиті, управлінському аудиті, у спеціальних видах аудиту (інвестиційному, операційному тощо) [5]. 

Важливим етапом підготовки фінансової звітності банків аудиторами є визначення ключових питань, які, на професійне судження аудиторської команди, були найбільш значущими в ході перевірки за поточний період. Кожне питання має бути описаним відповідно до Міжнародних стандартів аудиту 701. Найпоширенішими є питання щодо перевірки справедливої вартості нерухомості майна банків, адже у відповідності до листа НБУ від 3.01.2018 № 20-0010/129 до Аудиторської палати України, дане питання потребує особливої уваги, в частині забезпечення належної експертної оцінки вартості майна банку, згідно з положенням МСФЗ 13 «Оцінка справедливої вартості».

Беручи до уваги той факт, що більшість банків є акціонерними товариствами та отримують ліцензії на продаж цінних паперів та облігацій, обов’язковим є розгляд питання щодо операцій банку з цінними паперами, інформація про які має бути відображена в окремій примітці фінансової звітності банку. Інформація банку має адекватно відображати структуру портфеля цінних паперів, а якість портфеля визначає його склад та розмір. 

Результати аудиторських перевірок свідчить про недосконалість поступового переходу банків на МСФЗ. Найбільш поширеною є проблема розрахунку кредитного ризику за активними операціями банків, та визначення суми резервів за кредитними операціями у відповідності до вимог стандартів. Зокрема банки не в повній мірі дотримуються внутрішніх методик та вимог нормативно-правових актів Національного Банку України ( Положення НБУ №351), в частині: здійснення неправильної оцінки фінансового стану боржника, не виявлення ознак, що свідчать про високий кредитний ризик боржника, врахування забезпечення за кредитними операціями банку, що не відповідає критеріям прийнятності. 

Важливо відмітити присутність членів аудиторської команди на всіх етапах діагностики, адже  у випадку відсутності аудитора, ніякі альтернативні аудиторські процедури не можуть бути використані замість інвентаризації та аудитори не можуть дійти повної обґрунтованої впевненості стосовно залишків по окремим позиціям.

Отже, завданням аудиту банків, крім встановлення достовірності бухгалтерської звітності і відповідності здійснених ними господарських операцій чинним нормативним актам, є оцінка фінансового стану банківських установ, їх платоспроможності, раціональності вироблених або передбачуваних інвестицій, поточних доходів і витрат, розроблення рекомендацій щодо їх оптимізації. На думку багатьох зарубіжних фахівців, сучасний аудит банківських установ повинен являти собою свого роду експертизу бізнесу, систему оцінки минулого і перспектив майбутнього, поєднуючи у собі специфічні аудиторські методи і прийоми та елементи фінансового аналізу.

Література:

1. Бурковська А.В.Комплексний підхід до оцінки фінансового стану підприємства / А.В. Бурковська, О.Ю. Соловйов // Наукові праці Полтавської держ. аграрної академії. – Вип. 1 (4) – Т. 2. – Полтава: ПДАА. – 2012. – С. 73–77.

2. Москаленко В.П. Комплексна оцінка фінансового стану підприємства як основа для діагностики його банкрутства / В.П. Москаленко, О.Л. Пластун // Актуальні проблеми економіки. – 2006. – № 6. – С. 180–192.

3. Методичні рекомендації щодо проведення внутрішнього аудиту фінансових установ, затверджено розпорядженням Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг від 27.09.2005 р. №4660 [Електронний ресурс]. — Режим доступу: www.minfin.gov.ua.

4. Усатенко О. В. Шляхи вдосконалення обліку і аудиту кредитних операцій із фізичними особами у комерційному банку / О. В. Усатенко, М. К. Терещенко // Економічний простір. — 2013.  — № 69. — С. 214–222. — Режим доступу

5. Омелянчук Т.М. Особливості проведення аудиторської оцінки у процесі діагностики фінансового стану підприємств [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ea.donntu.ua:7869//43-305-312.pdf



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота